Publicerat 17 juni 2016 i kategorin Artiklar

Solcellsanläggning på villa eller fritidshus

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för beskattningskonsekvenserna för dig som har en solcellsanläggning på din villa eller ditt fritidshus som är privatbostad.

Från och med den 1 juli 2016 ändras reglerna för energiskatt. Skatteverket har därför i ett ställningstagande sammanställt de regler som gäller från och med det datumet för dig som bor i egen villa eller tillbringar viss tid i ditt fritidshus och har en solcellsanläggning på en sådan byggnad . Samma regler gäller om du har solcellsanläggningen på en garagebyggnad som finns på villafastigheten eller fritidshusfastigheten.

Inkomstskatt

Enbart en solcellsanläggning medför inte att du har näringsverksamhet. Inkomsterna från anläggningen beskattas i stället som kapitalinkomst enligt de regler som gäller för produkter från en privatbostad. I de flesta fall blir det ingen inkomstskatt eftersom du varje år får ett schablonavdrag på 40 000 kr som dras av från din totala inkomst av varje fastighet.

Energiskatt

Du behöver inte betala energiskatt för egenförbrukad eller levererad el om din solcellsanläggning har en installerad toppeffekt som understiger 255 kilowatt. Det gäller under förutsättning att

  • du inte yrkesmässigt levererar annan el och
  • ersättningen för elen under ett kalenderår inte överstiger 30 000 kr.

Om du förfogar över flera solcellsanläggningar ska anläggningarnas installerade toppeffekt läggas samman och tillsammans uppgå till mindre än 255 kilowatt för att detta ska gälla. Har du flera anläggningar i vilka el framställs från andra energikällor ska anläggningarnas effekt läggas samman. Då gäller andra effektgränser.

Moms

Den som säljer varor och tjänster i en självständig ekonomisk verksamhet är skyldig att registrera sig för och betala moms. Även om din solcellsanläggning inte räknas som näringsverksamhet vid inkomstbeskattningen ska en särskild bedömning göras när det gäller dina skyldigheter i momshänseende.

Enligt Skatteverket är det fråga om en ekonomisk verksamhet när du har installerat en solcellsanläggning på din villa och du mot ersättning kontinuerligt säljer antingen all el eller endast överskottselen in på elnätet. Någon beloppsgräns finns inte. Din skyldighet att registrera dig för och betala moms gäller alltså oavsett belopp.

Avdrag för betald moms

I Sverige har vi ett avdragsförbud för moms som avser stadigvarande bostad. Avdragsförbudet omfattar inte endast köp till en byggnad, såsom inredning, reparationer och dylikt utan även sådant som har en anknytning till det stadigvarande boendet. Då solcellsanläggningen ska leverera el till en byggnad som har karaktären av stadigvarande bostad krävs det att anläggningen uteslutande används i en ekonomisk verksamhet för att avdragsförbudet inte ska bli tillämpligt.

I det fall en solcellsanläggning på en villa används i en ekonomisk verksamhet beror avdragsrätten på om du mot ersättning säljer all producerad el eller endast överskottselen in på elnätet.

Exempel 1:
Du säljer endast överskottsel till ett elhandelsföretag. En del av den producerade elen konsumerar du direkt för ditt boende. Du redovisas och betalar moms endast för den överskottsel du säljer.

Eftersom din anläggning inte uteslutande används i en ekonomisk verksamhet utan även betjänar ditt boende saknar du helt avdragsrätt för moms på dina inköp till solcellsanläggningen.

Exempel 2:
All el du producerar säljer du till ett elhandelsföretag och du redovisar och betalar moms för all försäljning. Den el du själv förbrukar i bostaden köper du tillbaka från elhandelsföretaget och betalar moms för.

I detta fall använder du anläggningen uteslutande i en ekonomisk verksamhet. Du får därför göra avdrag för den moms du betalar vid inköp för solcellsanläggningen.

SKV ställningstagande, 2016-05-02, dnr: 131 99075-16/111

Företagsaktuellt nr 4 2016

 

Publicerat 17 maj 2023

Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier

Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt mycket arbetslivserfarenhet.Det skiljer sig inte så mycket åt mellan att anställa en sommarvikarie mot en person för en fast anställning, i vart fall inte om man pratar om arbetsrätten och de …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först

Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? – Varken lagstiftning eller praxis har hunnit med när det gäller regleringen av distansarbete. Det finns ett antal saker man verkligen måste ha koll på för att det ska bli bra för båda …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet

Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några av de viktigaste reglerna.Semesterlagen innehåller flera tvingande regler om semesterledighet. En anställd måste till exempel ta ut minst 20 semesterdagar i ledighet under året. Detta under …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Ett steg närmare elstödet

Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skattereduktioner i årets deklarationer för företag och privatpersoner

En fysisk person kan få upp till 15 olika skattereduktioner. En juridisk person kan få två skattereduktioner. För att kunna utnyttja skattereduktionerna behöver det finnas tillräckligt med skatt att avräkna skattereduktionen mot. I den här artikeln går vi igenom tre av skattereduktionerna som innehåller nyheter inför årets deklaration.Skattereduktion för investeringar i …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt

Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska problem att lösa på vägen hit, så det känns mycket bra att nu kunna erbjuda den här tjänsten. Vi vet att marknaden starkt efterfrågar den, konstaterar Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare vid …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

När kommer skatteåterbäringen?

Du kan få tillbaka skattepengarna tidigt, redan i april. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att få pengarna så tidigt och vilka andra datum som gäller för skatteåterbäringen. Lämna in deklarationen innan den 30 mars Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen

Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Oj, jag glömde…

… att begära avdrag för resor till och från arbetet i årets deklaration! Eller kanske upptäckte du att du missade ett avdrag som du har rätt till i föregående års deklaration? Ingen fara, i den här artikeln går vi igenom vad du ska göra för att rätta din deklaration eller tidigare års deklarationer.Hur du begär omprövning av en tidigare års deklaration Det du behöver …

Läs mer

Gå till startsidan