Publicerat 2 september 2016 i kategorin Artiklar

Nya lagar runt halvårsskiftet 2016

Vi presenterar kort ett urval av de nya lagar och förordningar som har trätt ikraft runt halvårsskiftet 2016 och som kan komma att påverka dig och ditt företag.

Kompletteringar av RUT-avdraget

RUT-avdraget har utvidgats till att omfatta ytterligare trädgårdstjänster samt även flytt- och it-tjänster. RUT-avdrag för trädgårdstjänster omfattar nu även beskärning och borttagning av träd och buskar.

RUT-avdrag har införts för flyttjänster avseende flytt av bohag och annat lösöre mellan bostäder samt till och från magasinering i samband med flytt mellan bostäder.

För it-tjänster gäller RUT-avdrag för arbeten som avser installation, reparation och underhåll av data- och informationsteknisk utrustning, dataprogram och dataförbindelser samt handledning och rådgivning i samband med sådant arbete, när arbetet, handledningen och rådgivningen utförs i eller i nära anslutning till bostaden.

Förstärkt insättningsgaranti

Genom lagändring har EUs insättningsgarantidirektiv införts i svensk rätt. Insättningsgarantin är ett konsumentskydd för sparande på konto. Skyddet innebär att du får ersättning av staten om det institut där du har dina pengar går i konkurs. Ändringarna innebär bland annat att ersättningsbeloppet har fastställts till 950 000 kr per kund och sparinstitut. Det har även blivit möjligt att få ett högre ersättningsbelopp, max fem miljoner kronor, om insättningarna är medel från en försäljning av privatbostad eller vissa särskilda livshändelser, som exempelvis att en anställning har upphört. Utbetalningstiden har förkortats från 20 till 7 arbetsdagar och informationen till insättarna har förbättrats.

Patent- och marknadsdomstolar

Immaterialrättsliga, konkurrensrättsliga och marknadsföringsrättsliga frågor är av stor betydelse för ett väl fungerande näringsliv, en effektiv konkurrens och ett starkt konsumentskydd. Tidigare har systemet för domstolsprövningar på dessa rättsområden varit både splittrat och ineffektivt.

Domstolsprövningen har nu samlats i två särskilda domstolar. I första instans Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt och i andra instans Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt. Som en konsekvens av nyordningen har Patentbesvärsrätten och Marknadsdomstolen upphört som myndigheter.

En ny lag om patent- och marknadsdomstolar har införts med bestämmelser om hur mål och ärenden ska handläggas i domstolarna och om domstolarnas sammansättning. I lagen finns även bestämmelser om prejudikatbildningen för de mål och ärenden som ska handläggas i patent- och marknadsdomstolarna.

Ett förbud att låna ut pengar till konsumenter får omedelbar verkan

Innan ett företag lånar ut pengar till en konsument måste det göras en kreditprövning. Konsumentverket kan förbjuda ett företag som inte gör tillräckliga kreditprövningar att lämna krediter till konsumenter.

Enligt tidigare regler gällde ett sådant förbud dock först från och med att beslutet hade fått laga kraft. Det innebar att företag som inte följde regeln om att göra kreditprövning kunde fortsätta att låna ut pengar om beslutet överklagades. Ändringen i konsumentkreditlagen innebär att Konsumentverkets beslut om förbud för en näringsidkare att lämna krediter kan gälla omedelbart.

Modernisering av lagen om ekonomiska föreningar

Möjligheterna att bedriva kooperativt företagande har förbättrats och lagstiftningen har anpassats till dagens förutsättningar vad gäller verksamhet, organisation och kapital. Exempel på ändringar är att möjligheten att bedriva verksamheten i ett delägt företag har vidgats, att föreningarna nu kan anta medlemmar som bara bidrar med kapital, att enbart ett stämmobeslut krävs för stadgeändringar och att kapitalskyddet har förstärkts. Flera av ändringarna omfattar även bostadsrättsföreningar och andra särskilda kooperativa företagsformer.

Nya regler för revisorer och revision

De nya reglerna berör stora delar av revisorernas verksamhet. Bland annat har kraven skärpts på revisorernas oberoende. Möjligheten för en revisor att lämna konsulttjänster till det granskade företaget har inskränkts. Börsbolag, banker och försäkringsbolag måste byta revisionsbyrå efter viss tid (så kallad byrårotation). Revisionsberättelsen ska nu innehålla mer information än tidigare. Revisorsnämnden har fått nya sanktionsmöjligheter, bland annat sanktionsavgifter. Ändringarna bygger på EU-regler, det så kallade revisionspaketet.

Företagsaktuellt nr 5 2016

Publicerat 17 maj 2023

Skatteförslag på väg ut på remiss

Arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag, energiskatt, bränsleskatt. De är några av de områden som regeringen nu aviserar och remitterar förslag om inför höstbudgeten.När vårändringsbudgeten presenterades var det skralt med förslag inom skatteområdet. Samtidigt aviserade finansministern att förslag på skatteområdet skulle komma. Inom ramen för Tidöavtalet vill regeringen främja …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktiga råd vid anställning av sommarvikarier

Att anställa sommarvikarier är inget man ska slarva med. Även om det rör sig om korta anställningar är det mycket att tänka på; särskilt eftersom det är yngre människor utan särskilt mycket arbetslivserfarenhet.Det skiljer sig inte så mycket åt mellan att anställa en sommarvikarie mot en person för en fast anställning, i vart fall inte om man pratar om arbetsrätten och de …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Distansjobba utomlands i sommar? Tänk på detta först

Sugen på att stanna kvar och jobba utomlands några månader efter semestern i sommar? Är du byråledare och vill erbjuda distansarbete även utomlands för vara en mer attraktiv arbetsgivare? – Varken lagstiftning eller praxis har hunnit med när det gäller regleringen av distansarbete. Det finns ett antal saker man verkligen måste ha koll på för att det ska bli bra för båda …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Viktigaste reglerna för anställdas semesterledighet

Det finns mycket att tänka på för de som planerar personalens semesterledighet. Likaså för dem som ska räkna ut vilken semesterlön som ska betalas ut under ledigheten. Här följer några av de viktigaste reglerna.Semesterlagen innehåller flera tvingande regler om semesterledighet. En anställd måste till exempel ta ut minst 20 semesterdagar i ledighet under året. Detta under …

Läs mer

Publicerat 17 maj 2023

Ett steg närmare elstödet

Nu har de svenska reglerna om elstöd till företag beslutats av regeringen. Precis som utlovat kommer företag i elområde 4 att få ersättning med 79 öre per kilowattimme och företag i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Stödet avser förbrukning under referensperioden oktober 2021–september 2022. Från och med den 30 maj 2023 kan företag ansöka om elstödet hos Skatteverket. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Proposition dröjer: När slipper vi papperskvitton?

En av de vanligaste frågorna vi får när vi träffar medlemmar är ”hur gick det med moderniseringen av bokföringslagen?” Svaret från klimat- och näringslivsdepartementet dröjer, men Srf konsulterna följer noga ärendet.Ni kanske minns utredningen (SOU 2021:60 ”Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen”) där Srf konsulternas Maria Albanese och …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Skriv under flera arbetsgivardeklarationer samtidigt

Nu kan du som lönekonsult eller redovisningskonsult skriva under flera arbetsgivardeklarationer digitalt vid ett och samma tillfälle. – Det har varit ett flertal juridiska och tekniska problem att lösa på vägen hit, så det känns mycket bra att nu kunna erbjuda den här tjänsten. Vi vet att marknaden starkt efterfrågar den, konstaterar Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare vid …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

När kommer skatteåterbäringen?

Du kan få tillbaka skattepengarna tidigt, redan i april. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra för att få pengarna så tidigt och vilka andra datum som gäller för skatteåterbäringen. Lämna in deklarationen innan den 30 mars Om du som fysisk person lämnar in din inkomstdeklaration innan den 30 mars så har du möjlighet att få tillbaka skatten redan i april. …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen

Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets …

Läs mer

Publicerat 20 april 2023

Oj, jag glömde…

… att begära avdrag för resor till och från arbetet i årets deklaration! Eller kanske upptäckte du att du missade ett avdrag som du har rätt till i föregående års deklaration? Ingen fara, i den här artikeln går vi igenom vad du ska göra för att rätta din deklaration eller tidigare års deklarationer.Hur du begär omprövning av en tidigare års deklaration Det du behöver …

Läs mer

Gå till startsidan