Skatteförslag inför höstbudgeten

Regeringen har presenterat en rad skatteförslag med budgeteffekter som kan träda ikraft 2017. Den slutliga utformningen kommer att framgå av höstens budgetproposition för 2017.

Begränsad uppräkning av den nedre skiktgränsen

Uppräkningen av den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt ska begränsas för 2017. Den beräknas därmed enligt nuvarande prognos uppgå till 438 400 kr för 2017. Utan begränsningen av uppräkningen beräknas den nedre skiktgränsen uppgå till 442 700 kr för 2017.

Ändrad ränta på skattekontot

Intäktsräntan i skattekontot sänks till som lägst 0 procent. Syftet är att motverka att skattekonton används för kapitalplacering då räntan med nuvarande regler är skattefri och som lägst 0,5625 procent. Förslaget gör att statens kostnad beräknas minska med 730 miljoner kr år 2017.

Skattereduktion för underhåll av vitvaror

Det ska införas en skattereduktion för reparation och underhåll av vitvaror i bostaden. Liksom för RUT-avdraget är det arbetskostnaden man kan få en skattereduktion för, inte kostnader för material, resor med mera. Arbetet ska utföras i bostaden, vilken inkluderar garage, förråd eller tvättstuga.

Sänkt moms på mindre reparationer

Momsen på mindre reparationer sänks enligt förslaget från 25 procent till 12 procent. Det gäller reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier.

Växa-stöd för den första anställda

Enskilda näringsidkare som inte har haft någon anställd under 2016 och som anställer en person efter 31 mars i år ska enligt förslaget bara betala ålderspensionsavgiften på ersättningen till den anställde under de tolv första månaderna. Övriga arbetsgivaravgifter, allmän löneavgift och särskild löneskatt behöver alltså inte betalas.

Den nya lagen föreslås träda ikraft den 1 januari 2017 och gälla till och med den 31 december 2021. Lagen ska tillämpas på ersättningar som betalas ut efter den 1 januari 2017.

Avdrag för klimatkompensation

Avdraget ska enligt förslaget gälla för företag, inklusive enskilda näringsidkare, som inte omfattas av EUs system för handel med utsläppsrätter. Avdraget, som alltså inte omfattar privatpersoner, avser kostnaden för utsläppsrätter som tas bort från handelssystemet för att klimatkompensera för växthusgaser som har släppts ut i den egna verksamheten.

Sänkt reklamskatt

Förslaget innebär att reklamskatten för annonser sänks och gränsen för redovisningsskyldighet höjs från 20 000 kr till 60 000 kr för andra än periodiska publikationer. Den höjda beloppsgränsen beräknas medföra att bland annat cirka 700 småföretag och idrottsföreningar slipper redovisa och betala reklamskatt.

Avdragsrätt vid representation

Enligt förslaget ska avdraget för representation som avser lunch, middag, supé eller annan förtäring slopas vid inkomstbeskattningen. Men utgifter för enklare förtäring av mindre värde ska dock fortfarande få dras av. Momsavdraget för måltider får beräknas på högst 300 kr exklusive moms per person och tillfälle.

Nedsättningen av förmånsvärdet för miljöbilar

Den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärdet för vissa miljöanpassade bilar förlängs med tre år, till och med det beskattningsår som slutar den 31 december 2019. Den maximala nedsättningen minskas från dagen 16 000 kr till 10 000 kr per år.

Kommande förslag

Regeringen avser att i höstens budgetproposition återkomma med förslag om

  • begränsad uppräkning av den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt för 2017,
  • införandet av en möjlighet till undantag från skatteplikt för moms vid en omsättning på högst
    30 000 kr per år,
  • höjning av skatten på sprit med 1 procent och på övriga alkoholdrycker med 4 procent.

Regeringens proposition 2015/16:100

Företagsaktuellt nr 3 2016

 



Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång

Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …

Slopat krav på papperskvitto – tänk på detta och digitalisera din bokföring

Du har säkert inte missat att en efterlängtad lagändring trädde i kraft den 1 juli? Företagare har länge sett fram emot att slippa spara alla papperskvitton. I stället räcker det att …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Senaste nytt