Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen

Förra vecka den 14 mars öppnade Skatteverket möjligheten att lämna in inkomstdeklaration 1 för fysiska personer. Det är startskottet för deklarationstider för företag och fysiska personer. Redan första dygnet deklarerade över 1 miljon personer! Idag en vecka senare har över 2 miljoner personer deklarerat. Vi kommer under de närmsta veckorna ge tips och nyheter om årets deklaration för dig som är företagare och privatperson. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året?

Kontrollera uppgifterna i deklarationen

Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för dig som anställd varje månad. Din lönespecifikation blir en kvittens på vilket skatteavdrag som arbetsgivaren har gjort och betalt in för just dig. Via Skatteverkets Mina Sidor kan du sedan säkerställa att det skatteavdrag som arbetsgivaren ska ha rapporterat överensstämmer med de uppgifter du har på lönespecifikationen. Uppgifterna uppdateras varje månad. Så i stället för att kontrollera uppgifterna nu i samband med deklarationen borde vi ta som vana och logga in på Skatteverket och se att uppgifterna stämmer mot våra lönespecifikationer. Då ligger man som anställd närmare i tid om det skulle vara fel och det blir lättare att korrigera.

De allra flesta uppgifterna i deklarationen förtrycker Skatteverket. Även om de är förtryckta så ska du kontrollera dem mot de uppgifter som du har fått. De kan ha ändrats. I vissa fall lämnas ingen kontrolluppgift och då behöver du själv fylla i uppgifterna i deklarationen. En bank har till exempel ingen skyldighet att lämna en kontrolluppgift om ränteutgiften understiger 100 kr sammanlagt hos banken. Detsamma gäller om den totala inkomsträntan hos banken understiger 100 kr.

Kontrollera att uppgifterna i deklarationen stämmer – kontakta motparten om det har blivit fel och se vad som är rätt. Deklarationen justerar du genom att fylla i de rätta uppgifterna.

Lämna momsdeklaration för helårsredovisning

Driver du enskild näringsverksamhet och redovisar momsen helårsvis är det dags att lämna in momsredovisningen den 12 maj. Lättast är att göra det i samband med att man lämnar inkomstdeklarationen och då genom Skatteverkets e-tjänsten Lämna momsdeklaration.

Har du inför årets momsredovisning fått en momsdeklaration på papper och inte vill ha det i framtiden? Skatteverket planerar r att sluta med pappersutskick av momsdeklarationen. Idag skickas det ut till 40 % av alla momsregistrerade men det är mindre än 10 % som lämnar sin deklaration på papper. Det finns idag en funktion under Mina Sidor där man redan nu kan välja att man enbart vill göra momsdeklarationen digitalt och som följd får man inte deklarationen hemskickad.

Se över debiteringen av preliminär skatt

Som företagare kan det också vara bara att se över den preliminära debiteringen av skatt för 2023. Det beslut om preliminär debitering som Skatteverket skickar ut grundar sig på historiska uppgifter. Kanske går verksamheten bättre 2023? Återförde företaget periodiseringsfonder i den senaste deklarationen så att debiteringen blev för hög? Som företagare behöver du se över din preliminära debitering löpande under året för att debiteringen ska ligga så nära det faktiska utfallet.

Målet är att preliminär skatten som betalas in under året ska vara så nära den slutliga skatten som möjligt. Enklast är det att använda Skatteverkets e-tjänsten Preliminär deklaration och lämna de nya uppgifterna.

Deklarera digitalt innan 30 mars och få tillbaka pengarna i april

Skatteverkets e-tjänsten Inkomstdeklaration har som sagt redan öppnat och man kan logga in med e-legitimation och deklarera. Vill man ha skatten tillbaka redan i april behöver man godkänna sin deklaration digitalt senast den 30 mars. Man får då inte ha gjort några ändringar eller tillägg i deklarationen och man måste också ha anmält ett mottagarkonto för utbetalningen.

Lämna in deklarationen på papper

Alla kan inte lämna in inkomstdeklarationen digitalt eller kanske inte heller vill. Precis som tidigare år kommer Skatteverket att ha 39 tillfälliga brevlådor runt om i landet. De kommer att ställas ut den 21 mars och kommer att tas bort efter den 2 maj. Här hittar du adresserna där de tillfälliga postlådorna kommer att finnas.

Vill man hellre posta sin deklaration kan det vara bra att tänka på att posta den i god tid så att den kommer fram i tid. Skatteverkets rekommenderar att man skickar deklarationen senast den 26 april med hänsyn till helgdagar och Postnords leveranstider. Den som är sent ute kan begära anstånd på skatteverket.se eller genom att ringa till skatteupplysningen.

En nyhet från i år är att pappersdeklarationen bara skickas ut i ett exemplar i brevet. Man får alltså ingen extra blankett i år.

The post Kontrollera och se över uppgifterna i deklarationen appeared first on Tidningen Konsulten.



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Senaste nytt