
Fika under tjänsteresa ska beskattas
Fika som en anställd köper på arbetsgivarens bekostnad under en pågående tjänsteresa räknas som en skattepliktig förmån. Det framgår av ett ställningstagande från Skatteverket.
Normalt är allt som en anställd får av sin arbetsgivare skattepliktig inkomst av tjänst. Men det finns undantag. Trivselförmåner av mindre värde är till exempel skattefria. En sådan förmån består av enklare åtgärder för att skapa trivsel i arbetet och anses därför inte som ersättning för utfört arbete.
Som skattefri personalvårdsförmån räknas bland annat sådana förfriskningar och enklare förtäring i samband med arbetet som inte kan anses som måltid. Det kan vara kaffe, te, godis, frukt, läsk, lättöl, bulle, fralla eller annan enklare förtäring.
Hela personalen
För att en trivselförmån ska vara skattefri krävs att den tillhandahålls hela personalen på arbetsplatsen. Samtliga anställda, oavsett anställningsform, måste ha samma möjlighet att utnyttja förmånen ifråga.
En trivselförmån ska normalt tillhandahållas på arbetsplatsen. Har en arbetsgivare flera olika arbetsplatser, gäller bestämmelserna om trivselförmåner för respektive arbetsplats.
Anställda på tjänsteresa
Skatteverket skriver i ett ställningstagande att en arbetsgivare inte med bibehållen skattefrihet kan erbjuda anställda på tjänsteresa att på arbetsgivarens bekostnad själva köpa valfria förfriskningar eller annan enklare förtäring. I ett sådant fall uppfyller inte förmånen kraven för trivselförmån, eftersom erbjudandet bara omfattar de som är på tjänsteresa och inte tillhandahålls på arbetsplatsen.
Inköp som en anställd gör under en tjänsteresa för egen förtäring, till exempel kaffe och bulle, är en privat levnadskostnad. Om arbetsgivaren betalar sådan förtäring ska den anställde beskattas för förmånen. Detta gäller oavsett om betalning har skett med exempelvis arbetsgivarens betalkort eller med intjänade bonuspoäng som tillgodoförts på grund av arbetsgivarens kundtrohet eller liknande.
Ingår i biljettpriset
Skatteverket framhåller dock att förfriskningar och enklare förtäring som obligatoriskt ingår i biljettpriset är skattefria, trots att arbetsgivaren indirekt bekostat dessa.
Skatteverkets ställningstagande 2017-03-21
Företagsaktuellt nr 3 2017
Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?
Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …
Undvik kvarskatt nästa år
Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …
Julgåvor – vad gäller i år?
Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …
Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …
Fick du slutskattebeskedet i augusti?
Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …
Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår
Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …
Höstaktuellt om semester
Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …
Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!
Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …
Höjd ränta på skattekontot- igen
För andra gången under 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. De nya räntorna gäller från och med den 1 augusti 2023. Den höjda räntan påverkar bland annat …