Betalningsansvar för gemensamt lån

När en kreditgivare genom förlikning gör upp med en av flera låntagare som är gemensamt ansvariga för samma lån så svarar de övriga därefter bara för sin andel av det ursprungliga lånet. Det framgår av en dom från Högsta domstolen.

Rolf och Edith lånade 300 000 kr av ett finansföretag. Enligt skuldebrevet svarade de solidariskt för hela skulden. Eftersom lånet inte betalades i tid sade finansföretaget upp det till omedelbar betalning.

Finansföretaget ingick sedan en förlikning med Edith. Enligt avtalet skulle hon betala drygt 100 000 kr i ett för allt till företaget. Därmed var samtliga mellanhavanden dem emellan slutligt reglerade.

Därefter vände sig finansföretaget till Rolf och krävde honom på betalning för återstående låneskuld, 171 000 kr. Tingsrätten och hovrätten kom fram till att Rolf skulle betala hälften av den summan.

Solidariskt ansvar

Högsta domstolen, HD, som kom att pröva frågan framhöll att ett solidariskt ansvar av detta slag innebär att var och en av låntagarna svarar för skuldens hela belopp i förhållande till långivaren. Det vill säga inte bara för sin egen andel utan även för övriga låntagares andel.

Det solidariska ansvaret bygger på att det finns en rätt för den låntagare som betalar mer än sin andel att kräva ut övriga låntagares andelar av dem. Om långivaren efterger sin fordran mot en av låntagarna, kan det innebära att övriga låntagare förlorar möjligheten att kräva ut den låntagarens andel. Enligt HD får då långivaren själv ta de negativa konsekvenserna av att han väljer att efterge sin fordran mot en låntagare.

Högsta förvaltningsdomstolen

Genom finansföretagets förlikningsavtal med Edith var saken slutreglerad för hennes del, konstaterade HD. Det innebar att hon i fortsättningen inte heller skulle behöva utsättas för regressansvar från Rolf. Eftersom finansföretaget hade befriat Edit från skulden på detta sätt kunde företaget inte längre göra Rolf ansvarig för Ediths andel av lånet. HD slog därför fast att efter förlikningen svarade Rolf enbart för sin andel av det ursprungliga skuldbeloppet.

HD kom fram till att det belopp Rolf skulle betala uppgick till 21 000 kr. Den summan tillsammans med hans tidigare gjorda betalningar uppgick därmed till 150 000 kr. Han skulle därutöver betala en proportionell andel av den vid förlikningen upplupna räntan, liksom avtalad ränta och sin del av avgifter och inkassokostnader.

Dom 2016-12-28. Mål nummer T 5911-15

Företagsaktuellt nr 2 2017



Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång

Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet

Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …

Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …

Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt

Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …

Senaste nytt